Per què es construïen castells a l’Edat Mitjana?
Els/les alumnes de 6è han posat fi al primer projecte interdisciplinari d’aquest curs. Un viatge al passat que els ha permès endinsar-se en l’època medieval: com i on vivien? com va néixer Catalunya? com es van unir Catalunya i Aragó? Monjos i monestirs, castells, cavallers i tornejos, romànic i gòtic, gremis i artesans,…
Nosaltres formem part d’aquesta història, Santa Coloma té un passat medieval, per aquesta raó i com a cloenda del projecte, els/les alumnes van preparar una guia turística per visitar les arrels medievals del nostre poble. Llocs per on havíem passat un miler de vegades però que ara mirarem amb uns altres ulls: Carlania, Plaça de les Eres, Plaça de l’Om, la muralla i els merlets, els portals d’entrada, el call jueu,…
També van fer de constructors i constructores, dissenyant la maqueta del seu propi castell. Felicitats pels artistes, el resultat ha estat excel·lent!
Satisfacció per la feina ben feta i el més important per feina valorada, en primer lloc pels improvisats turistes (alumnes de 4t) participants de la ruta medieval pels diferents indrets de Sta. Coloma; en segon lloc per tots els que han visitat l’exposició medieval preparada amb tot el que havien elaborat en el projecte: maquetes, personatges medievals,…; i per últim, pels mateixos alumnes de 6è, contemplant el resultat de tot el que han estat capaços de fer.
Si des de l’escola hem aconseguit fer créixer una petita llavor de curiositat i d’estima per les nostres arrels, l’objectiu fonamental del projecte s’haurà acomplert amb escreix, ja que qui estima, valora i respecta, i tal com diu el poeta: “…qui perd els orígens perd la identitat”.
Projecte Rius
El Projecte Rius és una iniciativa de l’Associació Hàbitats, una entitat sense afany de lucre que treballa per apropar les persones als rius i les rieres. El projecte combina la vessant ambiental amb la social, ideant així un gran projecte de participació ciutadana i de voluntariat ambiental per l’anàlisi, seguiment i millora dels ecosistemes fluvials.
El Projecte Rius basa la seva tasca en tres pilars fonamentals:
- La importància de l’educació per conèixer millor els ecosistemes aquàtics.
- La constància del treball del voluntariat, que vetlla per la conservació d’un tram de riu a l’àmbit local.
- El foment de la participació ciutadana, com a eina fonamental que ens condueix cap a una societat més conscient i capacitada per emprendre accions de protecció i millora d’aquests ecosistemes.
Els alumnes de 5è han anat a fer la inspecció del riu Gaià corresponent a la tardor, a la primavera hi tornaran per contrastar les dades.
Han analitzat la transparència, el ph, els nitrats, la dissolució d’oxigen, el cabal, la velocitat de l’aigua… entre d’altres. És un tram amb molta vegetació salvatge que ens ha dificultat la feina però ens hem familiaritzat amb els reactius i les dades a observar.