L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i els seus professionals, amb una reconeguda experiència en el tractament de les dificultats d’aprenentatge d’infants i adolescents, han creat el programa SJD MIND Escoles per ajudar a millorar el rendiment escolar i acadèmic dels alumnes d’Educació Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.
Catalunya té una de les taxes de baix rendiment, fracàs i abandonament escolar més altes d’Europa. Sovint, les dificultats d’aprenentatge es detecten tard, disminueixen el rendiment escolar i provoquen alteracions de conducta. Situacions excepcionals com la pandèmia COVID-19, amb els confinaments i la progressiva introducció de l’escola virtual, agreugen les dificultats d’aprenentatge.
Un bon cribratge permet la ràpida coordinació entre alumnes, professors, familiars i terapeutes de cara a diagnosticar i tractar les disfuncions de neurodesenvolupament que dificulten el rendiment escolar. Aquest curs les escoles Vedruna de Catalunya ampliem el procés de cribratge als alumnes de 2n d’Educació Primària. Volem detectar de forma precoç trastorns d’aprenentatge com el TDAH, la dislèxia, la discalcúlia i el trastorn de la comunicació.
El curs 2012-2013 ja es va signar el primer conveni de col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu amb l’objectiu d’elaborar unes eines de cribratge a P5 que ens ajudessin a fer una primera detecció dels trastorns més habituals a l’escola (TDA/H, dislèxia i discalcúlia). Aquests trastorns afecten al procés d’ensenyament-aprenentatge i una detecció a temps pot ajudar a l’alumnat en el seu procés de desenvolupament. Paral·lelament, l’equip de psicopedagogs de Vedruna Catalunya, va començar a treballar en l’elaboració d’un itinerari psicopedagògic on està inclòs aquest cribratge al finalitzar l’etapa d’educació infantil.
Després d’uns anys realitzant el cribratge a P5 i d’implantar l’itinerari psicopedagògic, el curs passat es va revisar el conveni i adherim, a la nostra proposta inicial, el projecte Mind liderat pel doctorMiquel Casas. D’aquesta manera, l’alumnat que inicialment ha estat cribrat a P5, es torna a revisar a 2n d’educació primària, sempre amb l’objectiu de procurar una detecció precoç de possibles trastorns del neurodesenvolupament i una intervenció adequada a les necessitats de l’infant.
El nostre repte és sempre el mateix, minvar el fracàs i l’exclusió i augmentar la qualitat educativa per a tots els/les alumnes sense excepcions.