“Com hauria de ser l’espai exterior per donar resposta a les necessitats de moviment, de curiositat, d’encontre amb l’altre, d’autonomia, de tranquil·litat i d’aprenentatge?”. És la pregunta que ens ha formulat la professora Àngels Geis de la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació i de l’Esport de Blanquerna – URL a les famílies de les escoles Vedruna. Aquest dissabte 2 d’abril ens hem reunit en diferents punts de Catalunya per parlar sobre els espais exteriors com a espais d’aprenentatge. La trobada ha servit per posar de relleu que al segle XXI l’educació ha traspassat l’espai de les aules. I que aprenem sempre, però que cal posar-hi intenció pedagògica i reflexió.
Les escoles Vedruna Immaculada, Palamós, Manresa, Bellpuig, Berga i l’Espluga de Francolí han estat les amfitriones d’aquesta convocatòria descentralitzada, amb gairebé dos-cents participants, que ha comptat també amb moments de connexió virtual compartida. Una ocasió per a que les famílies participin de forma activa en la definició d’espais exteriors i de les activitats que s’hi proposen. Patis, terrasses, horts urbans o rurals, rutes, caminades, sortides, colònies… L’experiència pedagògica de les escoles Vedruna de Catalunya comprèn que aprendre significativament exigeix sortir de l’aula. I que això permet fer aprenentatges reals i contextualitzats, i treballar de manera interdisciplinària.
Els participants de la trobada han compartit una roda d’experiències. Cada escola ha explicat com treballa pedagògicament els espais exteriors, amb exemples de col·laboració amb les famílies. També hi ha hagut espai de diàleg entre els equips directius de les escoles i les AMPA o AFA de cada centre per veure com poden participar les famílies a l’hora de fer dels espais exteriors espais d’aprenentatge. I han obert la possibilitat d’elaborar algun projecte conjunt.
Una jornada enriquidora que ha acomplert amb escreix l’objectiu de seguir enfortint el vincle amb les famílies i fer de la comunitat educativa un ens que ens empoderi a totes i tots per seguir aprenent i creixent junts.