Amb el títol ‘On és el relleu de les AMPA/AFA?’ les associacions de famílies de les escoles Vedruna de Catalunya han celebrat la seva trobada anual. El dissabte 28 de gener a Vic, més d’un centenar de persones, entre representants d’aquestes associacions i dels equips directius de les escoles, han compartit una formació dedicada al relleu generacional.
Aquest vídeo, projectat durant la jornada, recull el testimoni de diverses persones que expliquen què els ha motivat a incorporar-se recentment a l’AMPA/AFA de la seva escola. Entre d’altres raons, apunten la necessitat de mantenir el vincle entre escola i famílies, la voluntat d’ajudar i d’aportar idees noves, la proximitat, la diversió i la satisfacció del treball en equip.
La trobada, que ha estat possible gràcies al suport de l’editorial Text, del Grup Enciclopèdia, ha comptat amb un diàleg d’obertura amb Mar Pla, presidenta de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), i amb Jordi Badias, president de l’AFA de Vedruna Tàrrega i membre també d’aquesta confederació. Tots dos han apuntat els principals reptes que afronten aquestes associacions, així com també les principals línies de suport que pot oferir-los la CCAPAC, com és l’assessorament jurídic.
L’educadora social Pilar Lance ha fet una reflexió general sobre el canvi generacional que vivim, i sobre allò que mobilitza avui a les famílies més joves. Un espai d’oportunitat que han de saber acollir i treballar les AMPA i les AFA si volen mantenir viu el seu propòsit. A partir de la conversa des de la realitat de cada escola, els participants han traçat per a cada associació un horitzó a tres anys vista. En concret, han dibuixat com somien el relleu de la seva associació en l’àmbit de l’escola, de les famílies, de la xarxa Vedruna i d’altres possibles aliances.
La trobada ha servit per motivar les famílies en la seva missió i, alhora, analitzar amb sentit crític la situació actual de les AMPA/AFA. Les famílies han treballat una nova visió sobre el servei, l’estructura i les dinàmiques amb què actuen, així com també sobre la forma de comunicar-ho positivament a l’entorn per garantir el relleu necessari.