FEM CAMÍ JUNTS: ESCOLA, FAMÍLIES I PROFESSIONALS
El dissabte 3 de febrer es va celebrar a l’escola Vedruna Escorial de Vic la trobada anual de les AFA’s de les 38 escoles de la xarxa Vedruna Catalunya Educació. Una jornada de caràcter divulgatiu convocada amb la col.laboració de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
Durant el matí les famílies van poder assistir a les diferents ponències a càrrec d’experts en disfuncions del neurodesenvolupament. De la mà d’aquests professionals del món sanitari, de la neurologia i de la psicologia pediàtrica vam poder entendre els principals trastorns del neurodesenvolupament com són: la dislèxia i el trastorn del llenguatge, la discalculia, el trastorn de l’espectre autista o les altes capacitats. Al mateix temps l’objectiu era també, per una banda, transmetre la importància de la detecció precoç d’aquests trastorns de l’aprenentatge, un element clau per millorar el rendiment acadèmic i reduir el fracàs i per l’altra, facilitar eines per reflexionar sobre el benestar i l’aprenentatge en l’entorn escolar.
El matí va finalitzar amb un espai de diàleg entre els equips directius de les escoles i les AFA de cada centre per poder explicar com afrontem les noatres escoles el repte d’atendre aquest alumnat. Una atenció personalitzada que desenvolupa el Departament d’Orientació i Intervenció Psicopedagògica (DOIP) de les escoles Vedruna. Des d’aquest departament es planifica un itinerari psicopedagògic amb un seguit d’actuacions seqüenciades en les diferents etapes educatives al llarg de la vida escolar que té com a finalitat detectar de manera precoç, sobretot en l’etapa d’educació infantil i primers cursos de primària, dificultats en el procés d’ensenyament-aprenentatge de l’alumnat i poder tenir una aproximació més acurada per conèixer millor les capacitats reals dels nostres infants i, com a conseqüència, poder ajustar la nostra acció educativa a les seves possibilitats i necessitats.
Amb tot, la finalitat de la trobada va ser, també, seguir enfortint el vincle amb les famílies i fer de la comunitat educativa un ens que ens empoderi a totes i tots per seguir aprenent i creixent junts.