QUÈ NECESSITEM COM A ESCOLA?
Els resultats de les proves PISA que es fan a nivell internacional han estat notícia i han generat, durant les darreres setmanes, força debat entre la societat. És per això que volíem compartir-vos algunes dades d’aquest informe pel que fa referència als centres concertats d’iniciativa social com el nostre. Recordem que les escoles d’iniciativa social són escoles fundades des de la iniciativa privada (congregacions religioses, cooperatives, famílies…) amb una clara vocació de servei públic, és a dir, per a tothom, i sense ànim de lucre.
Si volem fer una anàlisi acurada sobre la realitat educativa a Catalunya cal tenir en compte que l’Informe PISA s’ha elaborat a partir d’una mostra a casa nostra de 50 centres, un percentatge molt baix. Els resultats de les proves de Competències Bàsiques (alumnat que s’avalua a 6è d’educació primària) que fan tots els centres educatius de Catalunya creiem que són molt més rellevants. Dit això, els resultats en ambdues proves en les escoles d’iniciativa social han estat bons.
De fet, l’Informe PISA 2022 situa els resultats dels alumnes de l’escola d’iniciativa social per sobre de la mitjana de la Unió Europea i l’OCDE en matemàtiques, lectura i ciències:
● En matemàtiques treuen una puntuació de 495, per sobre dels 472 de la OCDE i de 474 de la Unió Europea.
● En lectura, una puntuació de 487 per sobre dels 476 de la OCDE i de 475 de la Unió Europea.
● En Ciències, la puntuació és de 503, per sobre dels 484 de la OCDE i dels 485 de la Unió Europea.
Segons les dades estadístiques del Departament d’Educació, el curs 2020-21, el percentatge d’alumnat vulnerable en centres públics i d’iniciativa social era pràcticament el mateix: 14,59% i 14,05%, respectivament. Així doncs, podem dir que a les escoles d’iniciativa social, on també hi ha alumnat vulnerable, els resultats són bons i per tant garantim oportunitats educatives de qualitat a tot l’alumnat, independentment de la seva situació i origen.
Però no podem ser ingenus, cal que l’administració ens acompanyi amb els recursos econòmics i professionals que siguin necessaris: estabilitat legislativa (portem 8 lleis educatives en democràcia), menys burocràcia (una càrrega administrativa que ens pren temps i ens supera) i garantir uns recursos econòmics i humans per atendre millor la diversitat i acompanyar bé els aprenentatges, especialment el dels alumnes amb necessitats educatives especials. Per això últim cal augmentar les plantilles i cobrir totes les despeses de funcionament.
Més enllà dels bons resultats de les proves externes, estem satisfets de treballar positivament per garantir l’equitat i l’excel·lència i per donar oportunitats educatives de qualitat a tot els alumnes. Sembla que ho estem fent bé i hem de continuar fent-ho millor. D’això en dependrà el nostre futur com a país.