Enguany, les escoles Vedruna de Catalunya treballem el món de la narració popular i tradicional a l’entorn de la realitat virtual. El llegendari permet explorar, crear i divulgar el patrimoni narratiu de cada poble. Es tracta del nou projecte Vedruna Innova, que aquest curs implementem les 36 escoles d’aquesta xarxa educativa.
Alumnes Vedruna d’arreu del país participem en la creació conjunta d’un mapa de llegendes. Les noves tecnologies permeten georeferenciar i il·lustrar en 3D, amb un programa de realitat virtual, cadascun dels relats seleccionats. Un llegendari geolocalitzat al Mobile History Map (MHM) que recull les llegendes dels pobles i ciutats on hi ha una escola Vedruna.
Els alumnes de 5è, de l’escola Vedruna de Sta. Coloma, són els encarregats de dur a terme aquest projecte tan engrescador. És un treball competencial que té entre d’altres finalitats: enriquir l’expressió escrita, conèixer les nostres pròpies llegendes i les d’arreu de Catalunya, incentivar la integració d’àrees i metodologies col·laboratives, … La llegenda que han escollit és: “El queixal de la bruixa”, i el treball que n’estan fent és tan complet que abarca des d’il·lustracions en 3D fins a la dramatització de la pròpia llegenda, en les tres llengües: català, castellà i anglès.
“El queixal de la bruixa”, “El riu Gaià”, “Cor de Roure”… una llegenda és una bella mentida que simbolitza una veritat, encara que la història que explica no sigui certa, el que sí és cert és allò que vol dir, el missatge que comunica. Aquest projecte també ens apropa a la cultura del nostre país i ens permet conèixer costums i tradicions que ens han arribat per transmissió oral i que ara les divulgarem mitjançant unes de les eines més innovadores del segle XXI.