És important treballar la robòtica a l’escola? Té avantatges sobre l’aprenentatge dels i les nostres alumnes? Com a mestres, sabrem estar a l’alçada de totes aquestes novetats dins del món digital? Aquestes i moltes altres preguntes són les que van sorgir al nostre claustre en el moment de proposar-nos de treballar la robòtica a les aules.
El que sí sabem i no podem obviar és que la tecnologia ha transformat completament les nostres vides i és present en gairebé tots els àmbits del nostre entorn. Sabem també, que la robòtica educativa pot aportar molts beneficis al nostre alumnat.
Mitjançant l’ús de robots, els alumnes aprenen a resoldre desafiaments que els porten a desenvolupar habilitats de pensament lògic i anàlisi, els permet pensar de manera creativa per trobar solucions innovadores a diferents tasques i proporciona una experiència d’aprenentatge pràctic que fa que entenguin millor conceptes d’enginyeria, matemàtiques i ciència (metodologia STEAM).
Els projectes de robòtica sovint impliquen treballar en grups, fomentant la col·laboració, la comunicació i les habilitats socials i, com a conseqüència, s’aprèn a valorar i aprofitar les fortaleses individuals per aconseguir objectius comuns. Lapaciència i la perseverança també són claus per enfrontar-se als reptes que sovint requereixen de temps i esforç per ser superats. Ens adonem que els resultats no són sempre immediats, però entenem que ambdedicació i constància espoden vèncer dificultats i aconseguir els objectius.
I amb aquestes premises ja en vam tenir prou per a considerar que la robòtica educativa havia d’ocupar un lloc a les nostres pràctiques pedagògiques. Així doncs amb empenta i il·lusió vam decidir tirar endavant.
Per portar-ho a terme la formació ha estat clau. La majoria dels nostres docents de l’escola ja disposen del títol B2 en competència digital. Una formació imprescindible que ens ha proporcionat les eines necessàries per garantir l’èxit d’aquest projecte.
Durant el curs passat i paral·lelament a la formació que estavem fent vam començar a implementar la robòtica als cursos de 5è i 6è de Primària, i aquest curs ho hem instaurat com a línia d’escola per tota l’Educació Infantil i Primària. Podem concloure i estem convençuts que la robòtica educativa juga un paper transformador en l’educació dels infants perquè, més enllà d’ensenyar-los habilitats tècniques, també els ajuda a desenvolupar unes competències transversals (el pensament lògic, la resolució de problemes, la creativitat o el treball en equip) aplicables a qualsevol àmbit, de manera que els dona les eines necessàries per enfrontar-se a qualsevol repte del segle XXI. Una base sòlida de coneixements que els permetrancomprendre i treballar amb tecnologies emergents.