Notícies

Inspectors i inspectores del riu Gaià

Treball de camp

Seguint amb el Projecte Rius, iniciat el curs passat, els/les alumnes de 5è han fet la segona inspecció del riu Gaià.

Aquest projecte es fonamenta en el treball realitzat per diferents grups de voluntaris, que es comprometen a fer dues inspeccions anuals (tardor/primavera) en un tram del riu prèviament determinat. Posteriorment les dades enviades a l'espai web de l'Associació Hàbitats, permetran elaborar l'Informe RiusCat sobre l'estat ecològic dels rius i rieres de Catalunya.

L'escola Vedruna formem part d'aquest voluntariat i avui, divendres 11 d'octubre, ha estat el dia de la inspecció. Ens ha acompanyat la biòloga Imma Piñas, col·laboradora de Cel Rogent, organisme d'educació ambiental que assessora les Escoles Verdes de Tarragona.

El nostre tram escollit, la zona de l'aqüeducte; observacions moltes: flora, fauna, cabal, velocitat i transparència de l'aigua, temperatura, pH, concentració de nitrats, oxigen dissolt en l'aigua... Comparar els colors que agafava l'aigua amb els diferents reactius químics ha estat força curiós, però el plat fort ha estat quan ens hem posat dins el riu (el/les que portaven botes d'aigua!) a veure què hi trobàvem. Hem quedat molt sorpresos i sorpreses de tot el què hi hem "pescat”!

Per finalitzar el treball de camp ha arribat el moment de les conclusions: puntuació màxima en transparència, però també en nitrats, bastantes algues, tot analitzant  els macroinvertebrats que s'hi han trobat, podem dir que la qualitat de l'aigua no és gaire bona,...

Ha estat un matí molt ben aprofitat, abans de marxar comprovem que ho tenim tot, que deixem l'espai una mica més net del que l'hem trobat (ens enduem plàstics, algun vidre,...) i tornem cap a l'escola satisfets/es de conèixer una mica més el riu Gaià, conscients de les conseqüències de la contaminació i també desitjant que comencin aviat les pluges, que faran augmentar el cabal dels rius i millorar-ne la qualitat de l'aigua.