Notícies

Projecte d'innovació pedagògica

"Apadrinem el nostre patrimoni"

Els alumnes de cicle superior (5è i 6è) han encetat un projecte d'innovació pedagògica reconegut pel Departament d’Ensenyament que, sota el títol “Apadrinem el nostre patrimoni”, té com a objectiu  l’apadrinament d’un element patrimonial per part del centre educatiu. Aquest fet comporta donar-li valor, aprofundir en el seu coneixement des del punt de vista cultural i, alhora, fer que aquest coneixement sigui socialment rellevant, és a dir, que arribi a la mateixa comunitat i a l’entorn de l’escola.

Diversos motius ens han portat a escollir el Castell dels Comtes de Queralt per a realitzar el projecte. Per una banda, per ser el lloc més emblemàtic de la vila i per l’altra, perquè és un espai conegut pels alumnes, en fan ús de manera habitual  ja que actualment s’ha convertit en espai social i cultural on s’hi realitzen diverses activitats .

L’ús d’una metodologia de treball cooperatiu i contextualitzat, i la utilització del patrimoni cultural i natural com a recurs didàctic, ha permès treballar els continguts curriculars, en aquest cas l’edat mitjana, d’una manera més significativa i vivencial perquè les propostes educatives que sorgien promovien un treball interdisciplinari  (intervenció simultània i necessària de diverses àrees) lligat a contextos reals.

Les activitats han estat nombroses i variades, aquest element arquitectònic dona per molt , però el més significatiu i motivador ha estat el fet de poder transmetre el que s’havia après. Així és que els alumnes de 6è, com a autèntics i experts guies turístics, explicaven als seus companys/es i a tots els vilatans que per allí passaven i els volien escoltar, la història del castell. I finalment i per arrodonir la feina es va escollir una part del castell per plasmar-la  en una obra escultòrica; la torre del castell, que va quedar, com no podia ser d’una altra manera, imponent i majestuosa.

I com era d’esperar la motivació i les ganes d’aprendre han anat marcant el dia a dia d’aquest projecte que, de retruc, ha fomentat també un sentiment de pertinença i d’estimació a l’entorn i ha posat en valor el nostre patrimoni que cal cuidar i respectar.