Notícies

El cub de Rubik

Bona pràctica dels Espais d'Aprenentatge

El cub de Rubik, inventat per l'arquitecte Erno Rubik, és un trencaclosques mecànic que té 43 milions de posicions possibles i que es pot resoldre en 20 moviments.

Ja fa un temps que, des de l'espai d'aprenentatge EntusiasMAT, els nens i nenes s'han proposat el repte de fer-lo. No solament l'han aconseguit, sinó que aquest fet els ha portat a intentar nous desafiaments: fer-lo amb el menor temps possible (el record de l'escola està en 38 segons de temps), amb diferents tipus de formes (2x2, 4x4 o en forma piramidal), combinant colors i formant una flor a cada cara… i totes aquelles propostes i creacions que la imaginació dels nens pot fer possible. Fins i tot, un alumne es va atrevir a dissenyar un robot que completa el cub i que va causar  l'admiració de tots perquè, com era d'esperar, el robot no es va equivocar en cap moviment.

Si analitzem què té d'extraordinari tot plegat, ens adonem que amb aquest joc els nens i nenes que el practiquen treballen, sense adonar-se'n, habilitats matemàtiques com l'orientació espacial i la lògica i també la concentració, la memòria, la coordinació òculo-manual i l'agilitat, entre altres. A més d'això, aconseguir resoldre el cub demana altes dosis de constància, esforç, perseverança i autosuperació personal; aspectes imprescindibles per a aconseguir reptes i objectius en un joc com el cub de Rubik però també a la vida real.

Podeu veure el vídeo del robot del Roger fent el cub de Rubik clicant damunt l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=kZmJffjaBL8

També podeu veure la notícia de l'InfoK:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/info-k/els-cracks-del-cub-de-rubik/video/5597212/