Notícies

Contes a dues mans

“Contes a dues mans”, aquest és el títol d’un projecte de Sant Jordi, iniciat ja fa tres anys, que té com a objectiu fonamental: fomentar el gust per la lectura i engrescar les/els alumnes en la producció escrita. 

El projecte, organitzat en tres àmbits: lingüístic, digital i artístic, es basa en una escriptura compartida entre l’escriptor, Magí Balcells, per una banda, i els alumnes del cicle superior per l’altra.

Primerament els nens i nenes de 6è es posen en contacte amb l’escriptor, mitjançant un correu electrònic i, quan el Magí els contesta, s’inicia tot el procés.

Les/els alumnes són els encarregats d’encetar els contes, així doncs n’elaboren els plantejaments. Per escriure, per a inventar-se una història, cal imaginar personatges, situacions, aventures,... quan aquesta imaginació és compartida per un grup d’alumnes, la tasca es complica. A més a més de l’escriptura en si mateixa, hi ha la feina de posar-se d’acord i no sempre és fàcil; triar el/la protagonista, què li passarà, viurà a ciutat, a la muntanya o a l’espai sideral…?

Una vegada aclarits els plantejaments, els contes passen a mans de l’escriptor. El Magí Balcells haurà de continuar amb els nusos, cercant trames, enigmes i aventures amb els personatges que havien sortit de la ment dels propis alumnes. 

Una vegada l’escriptor ha enllestit la feina, els contes tornen altra vegada a l’escola on uns altres alumnes els hauran de continuar, fer-ne els desenllaços i finalment, les il·lustracions.

En l’última part del projecte, els/les alumnes es retroben amb el Magí (enguany a causa de la pandèmia la trobada ha estat virtual) tant per fer-ne la valoració de l’activitat, com per establir un diàleg al voltant dels seus llibres i d’altres temes relacionats amb el fet literari com l’ofici d’escriure, el procés de creació,... és a dir en la veritable feina d’un escriptor. 

Com a cloenda l’AMPA n’elabora una revista, que es posa a la venda per Sant Jordi, amb els contes ja finalitzats, juntament amb les diferents produccions literàries i artístiques fetes pels altres cursos. 

La feina no ha estat en va, i ho hem tornat a aconseguir, amb la revista a les mans podem esbrinar-hi la nostra aportació, tant individual, dels d’infantil, com el treball d’equip dels de primària. 

El que nosaltres hem titulat: “Contes a dues mans”, en realitat són moltes les mans (alumnes, professors, AMPA) que han permès dur a terme aquest projecte. Ha estat un treball cooperatiu molt enriquidor per tothom.