Reflexió en situació d’excepcionalitat

Reflexió en situació d’excepcionalitat dels centres de les Xarxes Territorials de Transformació Educativa

Aquesta nova situació, generada per la crisi sanitària pel COVID-19, ha fet que la relació entre tots els membres de la comunitat educativa i la manera d’ensenyar i d’aprendre hagi canviat radicalment d’un dia per l’altre, sense la possibilitat d’un procés d’adaptació. Però tot i així, el nostre propòsit educatiu ha estat i és el mateix, acompanyar a les famílies i els nostres infants passi el que passi.

1- Quin enfocament doneu a l’avaluació formativa/formadora de les tasques virtuals que estan realitzant els vostres infants i joves?

En primer lloc, hem donat la màxima importància a que cada tutor/a mantingués el contacte, de manera regular, amb tots/es els/les seus/es alumnes (i/o famílies): correu, videoconferències, telèfon, Whatsapp,...

Aquest tercer trimestre s’ha estructurat considerant el següents objectius: mantenir el vincle família-escola, afavorir el benestar emocional de tots/es els/les alumnes i treballar la competència d’aprendre a aprendre. La finalitat principal no és qualificar a l’alumnat, sinó disposar d’informació que ens permeti saber com ajudar-lo a reforçar, millorar, seguir aprenent,... tot assegurant-ne el seu benestar.

Des del primer moment vam acompanyar l’aprenentatge del nostre alumnat amb una sèrie de propostes, que s’anaven variant, ampliant o modificant cada setmana, a partir de projectes (primària) o per centres d’interès (infantil). Més endavant vam englobar tot aquest treball en un Sites de P3 fins a 6è , que en forma de propostes s’ha anat modificant i ampliant setmanalment.

Aquestes tasques estan pensades per fer un repàs de tot allò que han anant aprenent al llarg d’aquests mesos i amb les quals poden aprendre a aprendre de manera individualitzada. S’intenta presentar-les de manera atractiva, clara i molt seqüenciada, donant flexibilitat en el retorn d’aquestes; a través de documents compartits i Classroom al cicle mitjà i superior i mitjançant l’enviament de vídeos i fotos a la resta de cursos. El feedback és constant, cada tutor/a respon sempre amb comentaris personalitzats davant qualsevol aspecte comunicat. Qualsevol escrit, imatge, àudio o vídeo que rebem, ens permet visualitzar processos de realització i actitud de l’alumnat, així com tots els comentaris positius i d’agraïment que rebem sovint de les famílies.

2- Quin serà el rol que tindran els alumnes en aquesta avaluació?

L’avaluació de les tasques virtuals que s’estan realitzant, és molt personalitzada, perquè en primer lloc hem de tenir en compte els límits i els recursos de cada infant. Per tant, una vegada valorada aquesta situació específica de cada infant,  l’avaluació es portarà a terme a patir de les activitats de retorn dels propis alumnes, de la seva constància, interès i implicació.

3- Com penseu implicar a les famílies en l’avaluació dels seus fills/es durant el confinament?

Davant d’aquesta situació extraordinària les famílies juguen un paper molt important en l’aprenentatge dels seus fills/es (sobretot els d’ed. infantil i cicle inicial). Són les que ens expliquen, als comentaris o als vídeos, com ha anat la realització de les activitats per part dels seus fills i filles. Aquests elements seran una part important a l’hora de fer l’avaluació. Pel que fa als grans (cicle mitjà i superior) les famílies actuen més com a supervisores, amb més o menys implicació segons la seva disponibilitat laboral. És per això , que les nostres propostes són variades, obertes i flexibles per tal d’atendre les possibilitats de cada família.

La comunicació família-escola és sistemàtica mitjançant correus electrònics, trucades de veu i videoconferències. Mantenir el contacte constant és primordial.

4- Quins són els vostres objectius prioritaris? Quins aprenentatges podeu extreure de la situació actual i quines oportunitats se us han generat?

Com a docents ens ha generat una formació a contra rellotge per aprendre a utilitzar programes informàtics i sistemes de comunicació online com ara les videoconferències (claustre, l’AMPA, alumnes,...) i diversos cursos de formació online que ha fet la totalitat del professorat.

S’ha fet evident el valor de la competència digital, tant des del punt de vista dels docents com dels propis alumnes, competència que s’haurà de seguir desenvolupant i incrementant una vegada tornem a la normalitat.

5- Com abordareu el retorn a l’escola després d’aquest confinament provocat pel “COVID 19”?

Si tornem aquest curs s’hauria d’assegurar un entorn segur, tant des de protocols per poder seguir mesures higièniques i de seguretat més exigents, com tot el que fa referència al treball emocional de tota la comunitat educativa. Treballar el dol, no tan sols com a pèrdua de persones properes, sinó també com a separació durant mesos de familiars amb qui no han pogut compartir el dia a dia, serà un treball important que haurem de prioritzar.

Segurament que d’aquesta crisi en sortirem molt més forts, hem viscut una situació excepcional per la qual ningú hi estava preparat i tot i així hem estat capaços i capaces de seguir endavant sense perdre de vista en cap moment els alumnes!!!
També et pot interessar...

Sites Vedruna Santa Coloma de Queralt a casa

Tenim un nou recurs a disposició de les famílies. Es tracta d'un Sites on podeu trobar les propostes que els vostres fills/es poden fer des de casa...

llegir més »

Uneix-te al nostre projecte!

Uneix-te al nostre projecte! Si vols contactar amb nosaltres envia un correu a info@vedrunascq.org o truca a 977.880.222 Si vols conèixer el nost...

llegir més »

Itinerari psicopedagògic Vedruna

DOIP. Departament d'Orientació i Intervenció Psicopedagògica

Alguns dels nostres alumnes necessiten una mirada més individualitzada, una aproximació més acurada per conèixer millor les seves capacitats reals ...

llegir més »